De realisatie van contentplatform dorpenvanmorgen.nl

De realisatie van contentplatform dorpenvanmorgen.nl
14 juli 2020 Ellen Kleinlangevelsloo
groene windmolen en wilde bloemen

Met dorpenvanmorgen.nl bundelen de duurzame dorpen van Dalfsen hun krachten. Met inspirerende verhalen en tips willen zij inwoners van de gemeente enthousiasmeren en helpen om stappen te zetten die bijdragen aan een duurzame toekomst. Eind 2019 kreeg ik de vraag of ik het traject wilde begeleiden om te komen tot een gezamenlijke website. Ik blik met plezier terug op het proces van de realisatie van dit contentplatform.

Vrijwilligerskracht

De dorpen in de gemeente Dalfsen kennen een rijk vrijwilligersleven. Op het gebied van duurzaamheid hebben Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Hoonhorst en Dalfsen allemaal een eigen vereniging of coöperatie. Met ongekende toewijding en een groot doorzettingsvermogen bereiken ze de mooiste resultaten. Het zonnepark van Dalfsen Stroomt is daar een voorbeeld van. Hoonhorst won in 2010 de verkiezing tot Duurzaamste Dorp van Overijssel en realiseerde talloze projecten. En in Nieuwleusen worden in 2021 twee nieuwe windmolens geplaatst. De vrijwilligers achter dit initiatief zijn erin geslaagd de vergunningen te verkrijgen zonder dat omwonenenden bezwaar hebben ingediend. En dat is uniek!

Tot nu toe had elke duurzame dorp zijn eigen website en eigen sociale kanalen. Maar veelal kwam het beheer en de contentproductie aan op een of twee mensen. Een hele klus. Daarom ontstond het idee om een gezamenlijke website te realiseren.

Een boom opzetten over samenwerken

Wat willen we eigenlijk bereiken? En is een gezamenlijke website dan inderdaad de manier? De eerste bijeenkomst, eind oktober 2019, stond in het teken van kennismaking en een algemene verkenning van de samenwerking. Van elk duurzaam dorp én de gemeente Dalfsen waren een of twee vertegenwoordigers aanwezig. Op de achterkant van een oude rol behang die ik op zolder vond, hebben we met elkaar ‘een boom opgezet’.

Afbeelding van boom met notitieblaadjesDe wortels van de boom staan symbool voor de zes betrokken organisaties (de 5 duurzame dorpen en de gemeente Dalfsen). Elke wortel heeft al prachtige projecten en ideeën opgeleverd: de vruchten van het vorige seizoen.

Wat zijn de voordelen als de duurzame dorpen hun krachten bundelen? In de stam hebben we de voordelen van samenwerking opgesomd. Welke nieuwe zaadjes willen we samen planten? Ook de gezamenlijke doelen kregen een plekje dichtbij de boom.

Het leidde tot uitspraken als: ‘denkkracht mobiliseren’, ‘samen trots zijn’, ‘elkaar inspireren’, ‘op elkaar leunen’, ‘met elkaar mogelijkheden ontdekken om het verhaal te vertellen’, ‘Laten zien hoe je als eenling iets kunt doen voor duurzaamheid’, ‘elkaars dorpsgenoten inspireren en informeren’. Genoeg inspiratie voor de aanleg van een heel nieuw bos.

De strategie achter het contentplatform

Op basis van de eerste inventarisatie werd duidelijk dat een gezamenlijke website zeer waardevol zou zijn. Eentje waar alle dorpen samen de verantwoordelijkheid voor dragen, maar waar elk duurzaam dorp ook een eigen plek behoudt.

Wat voor content gaan we dan delen? Nu, maar ook in de verre toekomst? Om deze vragen te kunnen beantwoorden, hebben we samen een contentmarketingstrategie opgesteld. Met een merkverhaal als kapstok voor te realiseren content. Door ons te verdiepen in het potentiële publiek, kwamen we tot uiteenlopende ideeën voor inhoud en contentformats. Een fragment uit het merkverhaal:

…Door mondiale uitdagingen lokaal te schetsen, praktische tips te geven en door kleine bijdragen positief en groots te presenteren, maken de Duurzame Dorpen het behapbaarder om een bijdrage te leveren aan het klimaat.

De content van dorpenvanmorgen.nl

En daarna was het tijd voor de realisatie. De betrokkenen van het eerste uur gaven stuk voor stuk aan dat ze een rol wilden in de redactie. Elk redactielid ging aan de slag met basisteksten over de eigen vereniging en initiatieven uit het verleden. En we maakten nieuwe content. Over de bloeiende bermen in Hessum bijvoorbeeld.

Foto van Arjan en Wilma Bosch bij zijn windmolen

Elk kwartaal licht de redactie een onderwerp uit volgens het principe ‘vinden – binden – activeren’. Bij livegang is dat windenergie. Met een videobijdrage van Thomas Klomp en Leander Broere, laten we het publiek zien welke windenergie-initiatieven er in de gemeente Dalfsen zijn (vinden). Zelf ging ik op bezoek bij Arjan en Wilma Bosch waar ik een heel leuk gesprek had over hun windmolen. Met human interest verhalen als die van Arjan hopen we het publiek te inspireren, maar ook te binden aan dorpenvanmorgen.nl. En in een interview met Thijs Mosterman van Gemeente Dalfsen en uitleg over de windmolens van Nieuwleusen Synergie geven we het publiek handvatten om zelf met windenergie aan de slag te gaan (activeren).

Een kwetterend vogeltje

Jolanda Ramerman van Producation bouwde de website. Als vrijwilliger bij Duurzaam Leefbaar Lemelerveld maakt ze onderdeel uit van de redactie en weet ze van de hoed en de rand van de doelen. De website is zo ingericht dat het publiek kan kiezen tussen zes thema’s: energie, kringloop, mobiliteit, natuur, sociaal en voeding. Daarnaast heeft elk dorp zijn eigen pagina, waarbij de content wordt getoond die voor het betreffende dorp relevant is.

Logo dorpen van morgen

We hadden de website natuurlijk deduurzamedorpenvandegemeentedalfsen.nl kunnen noemen.  Maar we kozen voor een kort en krachtig alternatief: dorpenvanmorgen.nl. Maarten de Vries realiseerde er een passend logo bij: een vogeltje dat in de morgenstond een nieuwe dag aankondigt met zijn vrolijke gekwetter.

Dat vogeltje heeft nog ontzettend veel mooie verhalen te vertellen. Houd daarom de sociale kanalen (instagram bijvoorbeeld) van dorpenvanmorgen.nl in de gaten!

Meer informatie

Meer weten over de realisatie van een contentplatform als Dorpen van Morgen? Neem gerust eens contact op.